Grenzen stellen voor jezelf is lang niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend. Waarom is dit vaak zo lastig in de praktijk?
Grenzen stellen
Grenzen stellen is een cruciaal onderdeel van assertiviteit. Alles begint bij het vaststellen van je rechten, normen, waarden en grenzen. Zonder dit voor jezelf goed duidelijk te hebben, geef je anderen de kans om (continu) over je grenzen heen te gaan. Je grenzen bewaken is dus een enorm belangrijk onderdeel in je ontwikkeling. Zonder duidelijke grenzen te stellen weet je niet waar je voor staat, welke normen en waarden je nastreeft en hoe je deze uitdraagt in je dagelijks leven. Mensen om je heen weten op deze manier dus ook niet wat je van hen verwacht en in welke situaties ze rekening met jouw grenzen moeten houden.
Wat zijn mijn grenzen?
Denk je er wel eens over na: “wat zijn mijn grenzen”? Misschien dat je onbewust wel bepaalde grenzen hebt, maar dat je eigenlijk helemaal niet weet of en hoe je deze in de praktijk toepast. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand tegen je schreeuwt, je denigrerend toespreekt of vernederd? Kom je dan voor jezelf op of krimp je snel ineen en loop je het liefste weg? Als jij grenzen stellen voor jezelf heel moeilijk vindt en dus ook niet weet wanneer je in actie moet komen om je grenzen te bewaken, dan gaat je dit parten spelen.
Hoe kan ik mijn grenzen bewaken?
Natuurlijk zul je nu nadenken over: “hoe kan ik mijn grenzen bewaken”? Het begint bij het vaststellen van je rechten, normen en waarden die jij belangrijk vindt in jouw leven. Aan de hand daarvan bepaal je welke grenzen hieraan gekoppeld zijn en welke je wilt bewaken. Wat accepteer je wel en wat niet? Als je het ergens niet mee eens bent of een eigen standpunt hebt, kom je dan voor je rechten op om je eigen mening te geven en dit op een assertieve manier uit te spreken? Als je baas of leidinggevende je weer extra werk geeft en je durft geen nee te zeggen, waar trek je dan de grens? Laat je je weer overrulen en doe je het toch, terwijl je het eigenlijk helemaal niet wilt? Tijd om duidelijk je grenzen te stellen!
Onthoud goed: tegen alles waar je ‘ja’ op zegt, zeg je nee tegen jezelf.
Grenzen stellen: waarom is dit vaak zo moeilijk?
Binnen ons trainingsbureau en de cliënten die bij ons een weerbaarheidstraining of cursus zelfvertrouwen volgen, horen wij telkens weer dat grenzen stellen best lastig is. Vaak zit er een stukje angst achter verborgen. Angst voor afwijzing, boosheid bij de ander, teleurstelling of een dreigend conflict. Samen proberen wij te kijken waar je angst of belemmering om grenzen te stellen weg komt. Deze belemmeringen proberen wij dan te ‘resetten’ in je hoofd. Langzamerhand word jij je steeds meer bewust van je grenzen en zal je deze in steeds meer situaties gaan toepassen.
Grenzen stellen is vaak moeilijk in onderstaande situaties:
Cursus grenzen aangeven
Wij kunnen je helpen om je grenzen te leren kennen en deze goed te bewaken. De cursus ‘grenzen aangeven’ is onderdeel van een assertiviteitstraining. In verkorte vorm kunnen wij dus specifiek de onderwerpen en leerdoelen die met grenzen stellen te maken hebben behandelen. Daarbij leer je ook om je rechten te bepalen, je persoonlijke rechtenverklaring te maken, je normen en waarden vast te stellen (die je vanaf nu wilt nastreven) en dit koppel je aan je grenzen. Tezamen zijn dit belangrijke leerdoelen waarmee je beter voor jezelf leert opkomen, je eigen mening durft te geven en waarbij je zelfvertrouwen met de dag groeit.
Lees ook deze waardevolle blogs waarin jij jezelf herkent:
Wil jij ook duidelijk je eigen grenzen stellen en bewaken?
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen of wil je beter voor jezelf opkomen en je eigen grenzen stellen? Dan kunnen wij voor jou hier een maatwerk “cursus grenzen aangeven” voor opstellen. Ga hiervoor naar de contactpagina en laat een bericht achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Geef een reactie