Zelfverzekerd en zelfbewust in het leven staan, zijn belangrijke assertieve eigenschappen. Maar waarom voel jij je toch vaak onzeker?
Zelfverzekerd zijn
Iedereen wil van nature zelfverzekerd zijn, zodat je met zelfvertrouwen de hele wereld aankunt. Helaas kunnen diverse omstandigheden, gebeurtenissen of moeilijke relaties (zowel privé als werk gerelateerd) ertoe hebben geleid dat je zelfverzekerdheid is afgenomen. Vaak ook in combinatie met je natuurlijke karaktereigenschappen, opvoeding en hoe je omgaat met dingen om je heen. Als je goed ‘geaard’ bent, dan kan je bepaalde teleurstellingen, tegenslagen en afwijzingen wel verwerken. Indien je steeds vaker uit balans raakt en je onzekerheid meer is toegenomen, dan is het raadzaam om hier iets mee te doen.
Onzekerheid op je werk
Als je van jezelf vrij onzeker bent en dit altijd al hebt of als dit door omstandigheden is versterkt, dan ervaar je diverse strubbelingen in je leven. Zowel privé, maar vaker op je werk. Juist met een leidinggevende of collega’s die vrij sterk in hun ego staan en nogal direct zijn. Medewerkers die hier niet goed tegen bestand zijn, klappen vaak dicht, weten niet goed meer wat ze moeten zeggen en hun zelfverzekerdheid neemt steeds meer af. Onzekere mensen kunnen hier heel veel last van hebben op het werk. Zelfverzekerd zijn valt dan niet mee en bij het minste of geringste slaat de twijfel weer toe. Herkenbaar?
Hoe ontstaat onzekerheid?
Onzekerheid is een combinatie van temperament, opvoeding, omgeving en sociale eigenschappen die je in meer of mindere mate onzeker hebben gemaakt. Ieder mens heeft als basis een veilige omgeving nodig met voldoende liefde, affectie en steun. Indien bepaalde eigenschappen door (nare) omstandigheden of gebeurtenissen worden versterkt, kan je zelfzekerheid en zelfvertrouwen behoorlijk beschadigd worden. Zeker als je vertrouwen in mensen een behoorlijke knauw heeft gekregen. Zelfverzekerd worden en blijven heeft dus een goede basis nodig, zodat je bij tegenslagen toch kunt blijven functioneren. Lees meer over onzekerheid in ons blog ‘onzekerheid en weinig zelfvertrouwen’.
Kenmerken van onzekerheid
Hieronder de belangrijkste kenmerken van weinig zelfverzekerd zijn:
Herken jij jezelf in meerdere van bovenstaande punten? Dan ben je niet zelfverzekerdheid en is goed om hier aan te gaan werken. Meer herkenbare punten lees je bij subassertief gedrag.
Hoe word je zelfverzekerd?
Het antwoord op de vraag: “hoe wordt je zelfverzekerd” is niet zo maar te beantwoorden. Het moet eerst duidelijk worden waar je onzekerheid in de basis is gelegd. Het is dan belangrijk om te beseffen welke (onzekere) eigenschappen je al als kind bijvoorbeeld al had en welke in je volwassenheid zijn ontwikkeld of door gebeurtenissen zijn ontstaan. Door middel van coaching en assertiviteitstraining, kun je werken aan je ontwikkelingspunten in assertiviteit, weerbaarheid en je onzekerheid overwinnen.
Zelfverzekerd overkomen op je werk
Zelfverzekerde mensen zijn communicatief vaardig en hebben veel zelfvertrouwen. Ze stralen kracht uit en weten vaak goed wat ze willen. Ze zijn over het algemeen wat meer extravert. Onzekere mensen die niet zo zelfverzekerd zijn, zijn vaak meer introvert en zeer dienstverlenend. Ook vertonen ze vaak ook conflictvermijdend gedrag en het beruchte ‘pleasegedrag’. Zelfverzekerd en zelfbewust worden kun je zeker aanleren. Trainingsbureau Trainingscenter Heslinga biedt hier diverse trainingen voor. Bedoeld om je zelfverzekerdheid te bevorderen, je weerbaarheid te versterken en je zelfvertrouwen te vergroten.
Voor meer informatie klik je door ons overzicht van assertiviteitstrainingen.
Geef een reactie