Hoe zit het met jouw weerbaarheid? Ben jij weerbaar genoeg voor mensen en situaties om je heen?
Weerbaarheid bij volwassenen
Met weerbaarheid wordt bedoeld dat je weerstand kunt bieden tegen personen en dingen die je niet wilt. Mensen die minder weerbaar zijn kunnen in verschillende situaties minder goed voor zichzelf opkomen. Een kenmerk van een gebrek aan weerbaarheid is een tekort aan assertiviteit en zelfvertrouwen. De mate waarin je krachtig in je schoenen staat en eventueel misbruik kan voorkomen. Als je assertief genoeg bent, durf je overtuigend te zeggen wat je wilt, zonder dat je daarbij de rechten van andere mensen schendt. In dit blog over weerbaarheid bij volwassen leggen we de vier vlakken van weerbaarheid uit.
Wat betekent weerbaarheid precies?
We kunnen weerbaarheid als volgt omschrijven: “In staat zijn om zelfstandig keuzes te maken, te kunnen dealen met tegenslagen en met de eisen van de samenleving kunnen omgaan”. Weerbaarheid staat in teken van veerkracht, zelfvertrouwen en assertiviteit.
Veerkracht staat voor de mate waarin je met teleurstelling, tegenslag en verlies om kunt gaan.
Zelfvertrouwen gaat over de mate waarin je in staat bent om je eigen keuzes te maken, zonder inmenging of bemoeienis van anderen.
Assertiviteit gaat over het goed kunnen verwoorden van je eigen gevoelens, wensen en gedachten.
Weerbaarheid geeft aan in hoeverre je bovengenoemde begrippen kan toepassen. Indien je weinig zelfvertrouwen hebt, dan zal je dit op meerdere vlakken merken. Bij het maken van keuzes laat je je snel leiden door angst, schuldgevoel en belemmering. Als je niet assertief genoeg bent, laat je snel over je heen lopen, heb je moeite met effectieve communicatie en durf je niet goed nee te zeggen.
Vier soorten weerbaarheid
Er zijn vier soorten weerbaarheid te onderscheiden:
Ervaar jij gebrek aan weerbaarheid?
Mentale weerbaarheid heeft alles te maken met je assertiviteit en zelfvertrouwen. Een verminderd zelfvertrouwen is vaak het gevolg van negatieve ervaringen. Indien je nooit hebt geleerd om je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld te vergroten, blijf je daar later last van houden. Je kruipt snel in je schulp, komt niet voor jezelf op en gaat confrontaties uit de weg. Vaak ontstaan er dan (communicatie) problemen op het werk. Er wordt meer van je verwacht en je weet niet goed hoe je jezelf op bepaalde vlakken moet verbeteren.
Weerbaarheidstraining bij dominantie en overheersing
Om je weerbaarheid te vergroten bieden wij een maatwerk weerbaarheidstraining. Wil je specifiek weerbaarder worden bij ongewenst gedrag, intimidatie of heb je te maken met dominante of narcistische personen in je omgeving? Dan is de weerbaarheidstraining bij ongewenst gedrag net wat je nodig hebt. Hiermee krijg je alle tools, tricks en inzichten hoe jij je weerbaarheid hiertegen kunt verhogen. Met onze kennis van psychische persoonlijkheidsstoornissen en narcisme, bieden wij de juiste training om jezelf op diverse vlakken mentaal sterker, weerbaarder, mondiger en assertiever te maken.
Bekijk de weerbaarheidstraining bij ongewenst gedrag.
Interview bij EenVandaag over ongewenst gedrag
In een interview bij Een Vandaag van de NPO zijn wij geïnterviewd over onze weerbaarheidstrainingen. In onderstaand artikel kun je dit lezen.
Bekijk het artikel op de website van EenVandaag over ongewenst gedrag.
Wil je je aanmelden?
Wil je je graag aanmelden voor een weerbaarheidstraining? Ga dan naar onze contactpagina, vul je gegevens in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Geef een reactie