Is negatief doemdenken ook vaak een denkwijze waar jij last van heb? In dit blog hier meer over.
Negatief doemdenken
Negatief doemdenken is dat je in eerste instantie vaak negatief denkt in verschillende situaties. Je haalt allerlei scenario’s in je hoofd die kunnen gebeuren, zonder je af te vragen of deze ook realistisch zijn. Alle acties die je moet doen, krijgen hierdoor vaak een negatief gevolg mee, of je stelt ze bij voorkeur uit. Vooral mensen die snel onzeker zijn, angsten hebben of bang voor veranderingen zijn, gaan snel negatief denken.
Doemdenken in je overtuigingen
De manier hoe jij in het leven staat en hoe jij met je overtuigingen de wereld bekijkt, kan negatief of positief gekleurd zijn. Als je de kwaliteit van je leven als laag ervaart, is de kans groter dat je een negatief doemdenker wordt. Negatieve gebeurtenissen in een onstabiel leven, kunnen voor problemen zorgen. Helemaal als je vindt dat alles je overkomt en geen sturing en controle over je leven hebt. Het doemdenken maakt je passief, afwachtend, angstig, onzeker en conflictvermijdend. Helaas hebben veel mensen last van hun eigen belemmerende overtuigingen. We zien vaak dat faalangst hier ook vaak een rol in speelt.
Waar komt negatief doemdenken vandaan?
Afhankelijk van je ervaringen en belevenissen in je jeugd, familie, relaties en op het werk, kun je hier positieve of juiste negatieve energie door ervaren. Als je introvert en snel onzeker van jezelf bent, heb je meer kans om hierdoor in het negatief denken te belanden. Ben je bijvoorbeeld een paar keer afgewezen (zakelijk of privé), kan je dit erg argwanend, boos of teleurgesteld maken. Daardoor zal je eerder door een wantrouwige en negatief zwarte bril kijken naar je omgeving. Als je een laag zelfbeeld hebt, onzeker en weinig zelfvertrouwen, is dit ook een voedingsbodem voor negatief doemdenken.
Negatief doemdenken is ineffectief en onrealistisch
Negatief denken, pessimisme, cynisme en negatief sarcasme zijn in het dagelijks leven erg storend. Zowel voor jezelf als je voor je omgeving. Deze denkstijlen zijn heel ineffectief en doen de realiteit geweld aan. Als je verwacht dat dingen slecht zullen aflopen, wordt het lastig om niet angstig en passief te worden. Als je je verslagen voelt, dan hou je op met strijden en geeft op. Als je gelooft dat je je niet kunt ontwikkelen (statische mindset), waarom zou je dan je best doen? Als je denkt dat mensen slechte bedoelingen hebben (cynisme), hoe kan je iemand dan vertrouwen?
Selffulfilling prophecy
Door de negatieve aannames over jezelf, een specifieke situatie of over de werkelijkheid, kun je in een negatieve spiraal komen. Een manier waarop je negatieve gedachtes in stand blijven, of erger worden is door de ‘comfirmation bias’. Dit is je grotendeels onbewuste neiging om de informatie zodanig te zien, zoals deze door je oorspronkelijke aannames is bevestigd. Je gaat uit van je eigen (negatieve) overtuigingen, zonder deze op feiten te toetsen. Dit geldt ook bij ‘selffulfilling prophecy”. Daarmee vertoon je gedrag waarbij je oorspronkelijke manier van denken werkelijkheid wordt of lijkt te worden. Je zal je dan zodanig gedragen dat je negatief doemdenken wordt bevestigd. Je creëert alsware de situatie zoals je hem van tevoren al door je eigen denken bedacht had.
Hetzelfde als voor het imposter syndroom, waarbij je jezelf telkens naar beneden haalt en bang bent om door de mand te vallen. Gebaseerd op je eigen negatieve overtuigingen.
Doemdenken: waarom doe je dat eigenlijk?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen soms wel voor 70 procent negatief denken over de loop van een dag. Eén van de redenen van doemdenken is dat je je wilt voorbereiden op iets dat gaat of kan gebeuren. Ook als je op zoekt bent naar oplossingen voor een probleem. Je wilt tenslotte met alle scenario’s rekening houden. Het heeft veel met controle te maken. Voorspelbaarheid waar we rekening mee moeten houden. Piekeren of negatief doemdenken is destructief en maakt een probleem of situatie in je hoofd vaak alleen maar groter.
Stoppen met doemdenken
Om negatief doemdenken te kunnen stoppen moet je waar nodig patronen doorbreken. Het is belangrijk dat je leert om negatieve patronen en piekergedrag om te zetten naar positieve gedachten. Hoe meer je hierin traint, hoe meer je op ten duur zult merken dat je meer grip en controle over je brein krijgt.
Lees ook onze 8 tips bij negatief doemdenken.
Effectief aan je denkwijze en jezelf werken?
Loop je hier al langer mee en heb je het gevoel de controle kwijt te zijn over alle negatieve gedachten, piekergedrag, vermijdingsgedrag etc.? Heb je veelvuldig last van saboteurs in je brein die je alle kanten op lijken te sturen, behalve waar je naar toe wilt? Dan is het essentieel dat je weer grip en controle krijgt over je brein en jouw denkwijze. Dan is onze nieuwe training Positieve Intelligentie precies wat jou kan helpen met je innerlijke saboteurs!
Geef een reactie