Heb je ook vaak last van conflictvermijdend gedrag? Bang voor een discussie? Hoe kun je hier beter mee omgaan?
Conflictvermijdend gedrag
Conflictvermijdend gedrag komt veel voor. Tenslotte houdt niemand van lastige gesprekken, (felle) discussies en conflicten. Het makkelijkste is het om het dan maar te vermijden niet? Misschien ben je meer introvert en heb je moeite met spanning en negatieve stress. Als je conflicten zo veel mogelijk vermijdt, bestaat de kans dat er dan ook niets veranderd. Met andere woorden, je schuift lastige issues en situaties voor je uit. Door dit vermijdingsgedrag blijft een situatie vaak wel in stand en komt het op een later moment weer bij je terug.
Waarom vermijd je conflicten?
Het is belangrijk om er achter te komen waarom je conflictvermijdend bent (geworden). Heb je een hekel aan ruzie, weet je niet hoe je moet reageren of ben je bang dat je dichtklapt? Veel introverte en minder assertieve personen vinden het lastig om in een discussie terecht te komen. De sfeer roept spanning op en ze zijn vaak bang dat een ander boos op hen wordt. Maar als je zelf niet je eigen mening of gevoel over iets uitspreekt, blijft je werkelijke behoefte verborgen. Je gaat het uit de weg, waardoor de ander er dus ook niet achter komt wat jij nu wilt. Op de langere termijn wordt je dan steeds minder gezien en gehoord. Inwendig leidt dit vaak tot ingehouden frustraties. Bovendien ga je steeds meer vermijdingsgedrag vertonen in diverse situaties.
Conflicten vermijden geeft problemen
Door assertieve communicatie en duidelijkheid, kunnen bepaalde frustraties of misvattingen in de basis weggenomen worden. Als je een begripvolle partner, vriend, collega of leidinggevende hebt, zal hij of zij zich ook in jou kunnen inleven. Hij zal door je behoefte uit te spreken eerder begrijpen waarom jij de dingen ervaart zoals jij ze ervaart. Daarbij is het goed om je grenzen aan te geven, zodat de ander daar rekening mee kan houden. Hoe meer je conflictvermijdend gedrag vertoont, hoe minder je krijgt wat je nodig hebt! Probeer dus altijd begrip te creëren voor je eigenheid, want je hebt het recht om gehoord te worden.
Angst voor afwijzing
Ben je bang om afgewezen te worden als jij jezelf uitspreekt? Probeer niet in de valkuil te vallen door het voor een ander in te vullen door negatief doemdenken. Je schiet dan snel in je eigen aanname dat de ander je zal afwijzen, maar is dat wel zo of denk je dat alleen maar? Vaak is angst voor afwijzing niet gebaseerd op feiten, maar op onderliggende angst voor een nee. Als je eigenwaarde en zelfbeeld al niet zo hoog is, zal je al snel denken dat je misschien niet goed genoeg zult zijn. Je gaat dan elke mogelijke discussie of dreigend conflict uit de weg, omdat je denkt dat er een afwijzing volgt. Dit kan misschien een negatief antwoord zijn, maar zie dit dan als leermomenten om er beter mee te leren omgaan. Kijk dus uit met belemmerende overtuigingen die je niet toetst op werkelijkheid.
Meer eigen regie pakken
Om betere relaties en begrip te krijgen van de mensen om je heen, is het belangrijk om conflicten niet uit de weg te gaan. Al kan dit natuurlijk best moeilijk zijn. Je wil geen wrijving met anderen met anderen en wilt de sfeer goed houden. Toch is het belangrijk om de dingen waar je tegenaan loopt tijdig uit te spreken, zodat je emmer niet overloopt. Probeer realistische verwachtingen te maken van situaties en probeer het van meerdere kanten te bekijken. Besef wat je doelstelling is en probeer daar zo veel mogelijk naar toe te werken in spanning gevende gesprekken.
Overprikkelt raken en time-out nemen
Merk je dat je overprikkelt raakt, neem dan eventueel een time out. Zet je gedachten op een rijtje en bedenk wat op dat moment belangrijk voor je is. Op zo’n moment een moeilijk gesprek aangaan, is niet verstandig. Beter leren omgaan met conflicten, begint bij inventariseren wat je zelf op dat moment nodig hebt. Even rust nemen, goed nadenken, behoeften bepalen en duidelijk leren uitspreken, helpt conflictvermijdend gedrag te verminderen. Waarom? Omdat je dan beter weet wat je zelf nodig hebt en waar je naar toe wilt streven. Gehoord, gezien en begrepen worden! Dan helpt het niet als je continu discussies en conflicten uit de weg gaat.
Geef een reactie