Vraag je jezelf af: “heb ik een burn-out“? Dan zal je wellicht diverse burn-out verschijnselen ervaren en wil je hier zekerheid over.
Heb ik een burn-out?
Om zeker te weten en antwoord op de vraag te krijgen: “heb ik een burn-out”, zal je langs de huisarts of bedrijfsarts moeten gaan. Deze kan je de juiste diagnose stellen. Soms zit je er tegenaan en kan je dit nog voorkomen door preventief actie te ondernemen. Dit betekent dat er wel dingen moeten veranderen om niet in een burn-out terecht te komen. Of iemand een burn-out krijgt, hangt ook sterk af van de persoon en de situatie af. Dit heeft alles te maken met de manier hoe iemand met diverse situaties en stress omgaat. De één kan tenslotte veel meer hebben dan een ander.
Welke verschijnselen ervaar jij?
Over het algemeen kun je de volgende lichamelijke- en geestelijke klachten ervaren:
Ben ik overspannen?
De definitie van overspannenheid is:
“Een toestand met aanhoudende fysieke en/of psychische spanningsklachten. Ontstaan door chronische overbelasting en stress, waardoor iemand niet meer tot rust komt en het gevoel heeft het niet meer aan te kunnen en minder goed functioneert”.
Het verschil met stress is dat:
- het langer duurt dan drie maanden
- er spanningsklachten optreden
- het functioneren aangetast raakt
Spanningsklachten zijn bijvoorbeeld lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, snel prikkelbaar, vergeetachtigheid, emotionele labiel en ook vaak slaapproblemen. Daarbij gaat het sociaal, maatschappelijk en professioneel functioneren minder goed. Overspannen zijn is een gevolg van langdurig gebrek aan balans tussen draaglast en je draagkracht. Het gevoel de controle te verliezen en je voelt je vaak machteloos.
Wat is het risico van een burn-out?
Een burn-out treedt pas op na langdurige, vaak jarenlange roofbouw op je lichaam. Het ontstaat als mensen ondanks de stress en spanningsklachten stug blijven doorgaan. Bij een burn-out is er sprake van een ernstige emotionele uitputting en het ervaren van onverschilligheid of emotionele afstand tot de werksituatie. Het gevoel van verminderde bekwaamheid in het werk en niet meer kunnen wat je altijd kon. De prestaties gaan vaak ook werkelijk achteruit.
Ben ik overspannen: vier criteria
Er is sprake van overspannenheid als wordt voldaan aan de volgende vier criteria:
Heb ik een burn-out: drie criteria
Er is sprake van een burn-out als voldaan is aan élk van de volgende drie criteria:
In de LESA-richtlijn is burn-out de overtreffende trap van overspannenheid. Alleen door de duurt en de ernst van de klachten verschilt een burn-out van ‘gewone’ overspannenheid.
Hoe lang duurt een burn-out?
Een medewerker met een burn-out is volgens sommige onderzoeken gemiddeld 5 tot 6 maanden ziek. Daarnaast zeggen veel psychologen, re-integratiebureaus en stresscoaches dat de meeste mensen met begeleiding na ongeveer drie maanden in elk geval gedeeltelijk weer aan het werk kunnen. Maar dit zal in de praktijk per persoon verschillen. Veel hangt af of deeltijdse werkhervatting mogelijk is. In veel gevallen duurt een volledige werkhervatting vaak zes tot acht maanden. Dat betekent niet dat je dan helemaal weer de oude bent. Sommige klachten kunnen langer bestaan. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat hoe groter de uitputting was bij aanvang van je burn-out, hoe langer het herstellen zal duren.
Meer lezen?
Heb je hulp nodig?
Denk je dat je overspannen bent of tegen een burn-out aanzit? Aan de hand van een vragenlijst en een telefonisch intakegesprek kunnen wij een goede indicatie geven of er sprake is van overspannenheid of burn-out klachten. Wil je hier meer over weten, ga dan naar ons contactformulier, vul je gegevens in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Geef een reactie