Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Hoe is zelfvertrouwen opgebouwd en wat heeft hier invloed op?
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Verschillende oorzaken kunnen je zelfvertrouwen verminderen. Uit onderzoek blijkt dat 79 procent van de vrouwen zich regelmatig onzeker voelt. Tegenover 62 procent van de mannen. Ook is het vaak zo dat vrouwen hun capaciteiten en prestaties vaak onderschatten. Mannen daarentegen zijn eerder geneigd tot overschatting van hun eigen kunnen. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen in je eigen kunnen?
Zelfvertrouwen op basis van eigenwaarde en vaardigheden
Zelfvertrouwen bestaat uit twee onderdelen: vaardigheid en waardigheid. Vaardigheid is het vertrouwen in wat we kunnen. Eigenwaarde, of te wel zelfbeeld, is het vertrouwen in wat we zijn. Het gevoel iets waard te zijn zonder er eerst iets voor moeten presteren. Bij vrouwen gebeurt het vaak allebei. Ze onderschatten hun mogelijkheden én hebben eerder het gevoel dat ze als persoon minder voorstellen.
Vier typen zelfvertrouwen
Er zijn vier typen zelfvertrouwen die we kunnen meten:
Hoe ontstaat zelfvertrouwen?
Vertrouwen in je eigenwaarde ontwikkelt zich onder invloed van opvoeding en omgeving. Alle interacties met ouders, vriendjes en leerkrachten, bepalen hoe iemand naar zichzelf kijkt. Als je opgroeit in een warm gezin en onvoorwaardelijke liefde hebt ontvangen, zal dit je helpen een positief beeld van jezelf te krijgen. Denigrerende opmerkingen: “daar ben je te onhandig voor”, of overdreven boosheid, hoge eisen stellen of je als kind niet serieus genomen voelen, kunnen de kiem leggen voor een negatief zelfbeeld. Dan nestelt zich het hardnekkig denkbeeld: “ik ben niet goed, slim of leuk genoeg”. Als dergelijke negatieve boodschappen vaak herhaald worden, ga je er als kind in geloven.
Vertrouwen in je vaardigheden
Vertrouwen in je eigen vaardigheid ontwikkelt zich door meer vaardigheden op te doen. Hoe beter je ergens in bent, hoe groter je zelfvertrouwen op dat gebied. Als nog nooit een presentatie hebt gegeven, zal je je daar nog niet erg zelfverzekerd over voelen. Als je dit vaker hebt gedaan, zal je met meer zelfvertrouwen een presentatie geven. Toch is er een wisselwerking met eigenwaarde en spelen vroegere ervaringen ook een rol. Het knagende stemmetje dat je prestaties- ook al zijn ze prima- nooit goed genoeg zijn, kan ontstaan in een jeugd waarin de lat heel hoog lag.
Misschien herken je jezelf in het imposter syndroom?
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Wil je aan je zelfvertrouwen werken? Lees dan verder op onderstaande blogs of meld je aan voor onze cursus zelfvertrouwen.
Geef een reactie