Ken jij je valkuilen bij jezelf en hoe ontstaan deze eigenlijk? In dit blog hier meer over.
Inzicht in je valkuilen
Iedereen heeft valkuilen. Soms je er bewust van, maar vaker ben je er niet altijd bewust van. Het wordt lastig als je door je valkuilen steeds weer dezelfde fouten maakt. Zowel in werksituaties als privé. Hoe fijn zou het zijn als je wel meer inzicht in je valkuilen zou hebben? Hiermee kun je eerder rekening houden met lastige kwesties en situaties die je in een valkuil kunnen brengen. Tijd om je valkuilen te leren (her)kennen en hiermee te dealen.
Wat zijn valkuilen precies?
Valkuilen zijn patronen in denken en gedrag. Een valkuil begint in de kindertijd en ontwikkelt zich naarmate we ouder worden. Het begint er vaak al mee dat je iets is aangedaan. Je voelde je in de steek gelaten, misbruikt, buitengesloten, verwaarloosd of te veel beperkt. In ieder geval gaat er iets kapot. De valkuil die we hierbij ontwikkelen wordt iets van onszelf. Valkuilen bepalen hoe je denkt, voelt en handelt en hoe je met diverse situaties omgaat. Ze roepen sterke gevoelens van woeden, verdriet en angst op. Helaas blijven we vaak de pijn herhalen in het volwassen leven. Vooral omdat we niet geleerd hebben om met onze valkuilen om te gaan. Valkuilen verstoren onze kijk op de werkelijkheid. Valkuilen drukken telkens weer op dezelfde knoppen in ons denken.
Valkuilen zijn schema’s
In de cognitieve psychologie wordt een valkuil een schema genoemd. Schema’s zijn diepgewortelde overtuigingen over onszelf en de wereld die we ons vroeg in ons bestaan eigen maken. Deze schema’s horen bij je zelfgevoel. Om een schema op te geven, moet je zekerheden opgeven die horen bij het gevoel over wie en wat je bent. Daarom houden we er zo aan vast, zelfs als ze je dreigen kapot te maken. Deze vroege overtuigingen geven je een gevoel van voorspeldbaarheid en zekerheid. Ze zijn comfortabel en vertrouwd. Gek genoeg geven ze ons een veilig gevoel. Daarom is het vaak lastig om valkuilen te veranderen.
Hoe ontstaan valkuilen?
Een aantal factoren spelen een rol bij het ontstaan van valkuilen. Temperament is er één van. Een combinatie van eigenschappen die jou typeren. Ook je omgeving is van invloed. Je aangeboren eigenschappen en omgeving beïnvloeden ons. Het meest invloedrijk bij het ontstaan van valkuilen in het gezin waar we opgroeien. De dynamiek van onze jeugd wordt daardoor grotendeels bepaald. Erfelijkheden en omgeving werken ook samen. Bepaalde schadelijke invloeden uit onze kindertijd verweven zich met ons temperament tot een knellend patroon. Ons temperament bepaald goeddeels hoe we reageren op omstandigheden. Zo kunnen twee mensen heel verschillend reageren op precies dezelfde omstandigheden. De één wordt passief en stapt in één van zijn valkuilen, terwijl een ander zijn grens bewaakt en gewoon doorgaat.
Wat heb je nodig in je leven?
Als kind heb je diverse basisbehoeften. Als daarin veel tekorten zijn geweest, dan zullen deze later je valkuilen worden. Bij een valkuil gaat het vaak om één of meer van de volgende tekorten:
Inzicht krijgen in je eigen valkuilen
Om zelfverzekerder te worden en uit je valkuilen te kunnen stappen, is het van belang om inzicht te krijgen in je eigen valkuilen. Wat maakt jou zo onzeker en waar zijn jouw valkuilen ontstaan? Vaak komen je onzekerheid, zelfbeeld en valkuilen voort uit gedrag, karakterkenmerken en bepaalde situaties die een (zeer) negatieve rol hebben gespeeld in je leven. Indien bepaalde personen of situaties een invloedrijke en behoorlijk negatieve impact op je hebben gehad, ben je die vaak niet zo maar weer kwijt.
Hoe kan je aan je valkuilen werken?
Natuurlijk kan ook jij zelfverzekerder worden en oude negatieve en belemmerende gedachten, valkuilen en gedragspatronen doorbreken. Met kleine stapjes kun je werken aan het inzichtelijk maken van en het verminderen van je valkuilen die jou parten spelen. Natuurlijk zul je niet jarenlange valkuilen en bijbehorend negatief of zelfdestructief gedrag of onzekerheid ineens kunnen veranderen. Met de juiste handvaten, overtuigingen en persoonlijke leerdoelen, kan ook jij werken aan je valkuilen.
Lees de 11 valkuilen met uitleg en ontdek welke valkuilen jij hebt.
Geef een reactie