Re-integratie bij ziekte wordt ingezet bij medewerkers die na ziekte of een burn-out terug moeten keren naar werk. Wij bieden hiervoor maatwerk begeleiding, waarbij wij ook inspelen op het klachtenbeeld van de medewerker.
Re-integratie bij ziekte
Iedere medewerker kan door drukte, spanning op het werk en gewijzigde omstandigheden ziek worden. Vaak genoeg gaan mensen met een hoge drive (te) lang door en gaan ze vaak behoorlijk over hun grenzen heen. Door de lat veel te hoog te leggen, niet tijdig de rem er op te zetten of hulp te vragen bij werkproblemen, kunnen medewerkers overbelast raken. Ook snelle en onvoorspelbare veranderingen kunnen ziekteverzuim of uitval in de hand werken. Met een re-integratietraject bij ziekte, kunnen wij uw medewerker weer op rit helpen, zowel tijdens het uitval als bij terugkeer naar werk.
Langdurige ziekte, overspannenheid of stressklachten
Natuurlijk zit er een verschil in een korte ziekteperiode of een langdurig en/of terugkerend ziektebeeld. Ook komt het voor dat medewerkers met korte of langere tussenpozen met stressklachten uitvallen of ziek zijn. Als dit met enige regelmaat voorkomt, dan is het zinvol om de oorzaak goed te achterhalen. Iedere medewerker kan wel eens ziek worden, maar bij regelmaat betekent dit extra (hoge) kosten voor de organisatie. Bij overspannenheid of ernstige stressklachten kan vaak re-integratie eerste spoor ingezet worden. Hierbij wordt de medewerker kort en effectief teruggeleid naar werk. Dit kan in de huidige functie zijn, een aangepaste functie of met aangepaste werkzaamheden binnen een andere afdeling van het bedrijf.
Re-integratietraject bij langdurige ziekte
Bij re-integratie bij langdurige ziekte, is er vaak sprake van een ziektebeeld met terugkerende klachten. Een medewerker is wellicht al eerder uitgevallen, kan het volledige takenpakket niet meer normaal uitvoeren of heeft aangepast werk nodig. Indien er weinig uitzicht is op volledig herstel, kan bij langdurige ziekte of na één jaar ziekte een re-integratietraject ingezet worden. Onze ervaren re-integratiecoach kan uw medewerker helpen en begeleiden met een maatwerk re-integratietraject. Indien een medewerker niet meer op de huidige afdeling of binnen het bedrijf terug kan keren, zal er buiten de organisatie naar passend werk gezocht moeten worden.
Burn-out klachten op het werk
Het is opmerkelijk, maar ook een feit, dat steeds meer medewerkers een burn-out krijgen of overspannen raken. Niet in de laatste plaats door de hoge werkdruk, niet willen opgeven of gewoon niet minder kunnen (of willen) werken door onderbezetting of angst voor baanverlies. Dit leidt onherroepelijk tot een hoger ziekteverzuim en een burn-out ligt op de loer. Klik door om de veelvoorkomende burn-out klachten te herkennen.
Vermoed je dat jij of één van je medewerkers tegen een burn-out of overspannenheid aanloopt?
Lees dan ook ons blog “heb ik een burn-out?“
Is er sprake van re-integreren na een burn-out? Dan vind je alle informatie hierover op re-integratie na burn-out.
Begeleiding bij een nieuwe loopbaan of ander werk zoeken
Niet elke medewerker die herstelt van ziekte kijkt uit naar een andere (loop)baan. Soms kan het niet anders dan een andere baan te zoeken buiten de organisatie. Zeker als de huidige taken en verantwoordelijkheden van de werknemer niet meer (goed) uitgevoerd kunnen worden. Soms betekent dit een behoorlijke omschakeling bij de medewerker. Vaak biedt dit ook nieuwe kansen en mogelijkheden voor een nieuwe loopbaan. Met behulp van diverse loopbaantesten kunnen wij samen met de medewerker analyseren welke loopbaanperspectieven hij of zij heeft. De uitkomsten van de testen komen in een persoonlijk carrièreprofiel. Dit is het vertrekpunt voor verdere arbeidsmarktoriëntatie en het maken van weloverwogen keuzes met nieuwe loopbaanperspectieven.
Meer weten over re-integratie bij ziekte?
Wil je meer weten over re-integratie bij ziekte voor jezelf of voor een medewerker? Vul hieronder dan je gegevens in. Wij staan je graag te woord of nemen zo snel mogelijk contact met je op.